Пт, 03 Тра 2024, 9:49:02
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Мій банер
http://leontyev.net/

Статистика





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вхід на сайт
Пошук
Точний час
Календар
«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Друзі сайту
Ваш IP

9:26:49
Микола Якович Матюхін
Микола Якович Матюхін - видатний вчений у галузі обчислювальної техніки і конструктор спеціалізованих ЕОМ для систем протиповітряної оборони (ППО). Він був одним з найбільш яскравих представників інженерної школи І. С. Брука, провідним розробником перших ЕОМ М-1 і М-3, які були створені лабораторією І. С. Брука в Енергетичному інституті АН СРСР.
       Микола Якович Матюхін народився 8 лютого 1927 р. у Ленінграді в сім'ї робітника. Його батько Я. В. Матюхін, учасник революційного руху, член районного комітету СДРП Виборзькій боку Петрограда в 1909-1910 рр.., Був репресований в 1937 р., і про його подальшу долю сім'я нічого не знала. У 1957 р. Я. В. Матюхін був реабілітований посмертно.
       Н. Я. Матюхін з відзнакою закінчив в 1950 р. радіотехнічний факультет Московського енергетичного інституту. Під час навчання він серйозно зацікавився радіопередавачів УКХ-діапазону і за результатами робіт у цій області отримав два авторських свідоцтва на винаходи. Однак до аспірантури МЕІ на кафедру передавачів Н. Я. Матюхіна не прийняли, так як кадрова комісія відхилила його кандидатуру.
       У початку 1950 р. І. С. Брук запросив Н. Я. Матюхіна на роботу в Енін АН СРСР. У лабораторії І. С. Брука Н. Я. Матюхін очолив створення першої автоматичної цифрової обчислювальної машини М-1, яка була виконана в 1951 р. практично одночасно зі створенням С. А. Лебедєвим машини МЕСМ в Києві.
       Вже в цій роботі М. Я. Матюхиним були запропоновані принципові рішення щодо вибору архітектури та схемотехніки ЕОМ першого покоління, розвинені їм у машині М-3 і зіграли важливу роль у становленні вітчизняної обчислювальної техніки. До таких рішень слід віднести:
двохадресна систему команд машини замість здавалася тоді природною триадресну;
застосування напівпровідникових діодів в логічних схемах арифметики і управління машини, обеспечивавшее значне скорочення числа електронних ламп і підвищення надійності.
       Перший звіт лабораторії І. С. Брука про розробку М-1 був затверджений директором ЕНІН академіком Г. М. Кржижановський в грудня 1951 р. написав цей звіт Н. Я. Матюхін.
Звіт про розробки в лабораторії І. С. Брука ЕОМ М-1, М-2 і про початок розробки М-3 написаний Н. Я. Матюхиним в 1953 р. (на примірнику звіту, з якого тепер знято гриф, позначено: «Виконавець Н. Я. Матюхін »).
       Конструктор ЕОМ Н. Я. Матюхін з самого початку думав про те, для вирішення яких завдань вони можуть бути застосовані, вважаючи, що поряд із завданнями науково-технічних розрахунків, які можна було вирішувати на М1 і М3, їх можна застосовувати в плануванні, економіці .
        При обговоренні доповіді професора А. А. Ляпунова «Про використання математичних машин в логічних цілях» на методологічному семінарі ЕНІН АН СРСР 4 червня 1954 (стенограма семінару зберігається в архіві Н. А. Ляпунова, опублікована у збірнику «Нариси історії інформатики в Росії ». Новосибірськ, Науково-видавничий центр ОІГГМ СО РАН, 1998, с. 73-75) Н. Я. Матюхін виступив з вельми глибокими міркуваннями про використання обчислювальних машин в галузі планування економіки і виробництва.
             Н. Я. Матюхіна спільно з групою Б. М. Кагана з Інституту електропромисловості академіка А. Г. Іосіфьяна (нині ВНІІЕМ) завершила розробку малої ЕОМ М-3, призначеної для наукових та інженерних розрахунків у науково-дослідних і проектно-конструкторських організаціях і послужила прототипом для широко відомих серій ЕОМ «Мінськ» і «Раздан».
       У 1957 р. М. Я. Матюхін запропонував принцип мікропрограмного управління ЕОМ незалежно від робіт М. Уїлкса в Манчестерському університеті (Англія). Перший макет такого управління під керівництвом Н. Я. Матюхіна був виконаний влітку 1957 Ю.М. Глуховим і Е.Н. Філінова в Лабораторії керуючих машин і систем (Лумсі) АН СРСР, перетвореної пізніше в Інститут електронних керуючих машин (ІНЕУМ).
       У 1957 р. група співробітників Лумсі АН СРСР (Н. Я. Матюхін, А. Б. Залкинд, О. В. Росніцкій, А. І. Щуров) була запрошена до інституту, очолюваний тоді генеральним конструктором Г. Л. Шоріним, для створення цифрових обчислювальних і керуючих комплексів для системи ППО країни, аналогічної за призначенням американській системі «Сейдж».
Першою розробкою Н. Я. Матюхіна в цьому напрямку була спеціалізована ЕОМ «Тятива», випущена Мінським заводом у 1962-1964 рр..
       ЕОМ «Тятива» була першою вітчизняної ЕОМ другого покоління, в якій пристрій керування використовувало мікропрограми, що зберігаються в постійній пам'яті. Пізніше микропрограммное управління було застосовано в багатьох вітчизняних ЕОМ («Промiнь», 1963р., «Наірі», 1964 р., «Світ», 1965 р., моделях ЄС ЕОМ і СМ ЕОМ).
Р азделеніе пам'яті даних і пам'яті програм і зберігання програм в постійній пам'яті з метою підвищення надійності Н.Я. Матюхін реалізував в ЕОМ «Тятива» також одним з перших.
На базі ЕОМ «Тятива» Н. Я. Матюхін створив двомашинні «безвідмовні» обчислювальні комплекси, встановлені на об'єктах ППО країни і пропрацювали протягом 30 років.
       Надалі М. Я. Матюхін був головним конструктором ряду стаціонарних і возимих ЕОМ і обчислювальних комплексів для центрів комутації повідомлень глобальної мережі системи ППО, розроблених НДІ автоматичної апаратури (НІІА) і серійно випускалися вітчизняною промисловістю з 1965 по 1992 рр..
       Н. Я. Матюхін першим з конструкторів ЕОМ спеціального призначення в 1967 р. запропонував і потім реалізував сміливе рішення прийняти архітектуру універсальних ЕОМ (ЄС ЕОМ) для таких машин замість раніше застосовувалися спеціалізованих архітектур. Ясно, що це рішення значно полегшувало створення складного прикладного програмного забезпечення систем ППО. При цьому збільшувалися технічні труднощі конструювання апаратури ЕОМ подібного призначення з їх специфічними вимогами до конструкції, елементній базі і т. д., і ці труднощі прийняв на себе Н. Я. Матюхін.
       Будучи головним конструктором ряду великих проектів по створенню ЕОМ, Н. Я. Матюхін одним з перших відчув гостру необхідність в автоматизації проектування засобів обчислювальної техніки. Починаючи з 1964 р. він виконав ряд основоположних досліджень і розробок в цьому напрямку. Під керівництвом і при безпосередній участі Н. Я. Матюхіна в 1968 р. була написана перша вітчизняна монографія «Застосування ЦВМ для проектування цифрових пристроїв». У ній були висунуті та обгрунтовані принципи побудови САПР засобів обчислювальної техніки, що лежать нині в основі багатьох конкретних систем. Н. Я. Матюхін розробив мова моделювання цифрових пристроїв МОДІС і першу систему моделювання. Комплексний підхід до проектування, об'єднуючий логічне моделювання з автоматизованим конструюванням пристроїв і випуском документації, також був запропонований Н. Я. Матюхиним.
       Н. Я. Матюхін керував міжвідомчої координацією оборонних міністерств СРСР в області САПР обчислювальної техніки, всесоюзними науковими конференціями та семінарами з цієї проблеми.
       У 1962 р. М. Я. Матюхін захистив кандидатську дисертацію, а в 1972 р. отримав вчений ступінь доктора технічних наук.
       Як великий фахівець в галузі обчислювальної техніки, один з тих, хто заклав основи цієї галузі в СРСР, в 1979 р. М. Я. Матюхін був обраний членом-кореспондентом АН СРСР по Відділенню механіки і процесів управління. У 1976 р. за роботи в галузі систем управління Н. Я. Матюхін був удостоєний Державної премії СРСР.
       Науково-дослідну роботу Н. Я. Матюхін успішно поєднував з педагогічною, будучи професором базової кафедри Московського інституту радіотехніки, електроніки та автоматики при НІІА.
       Н. Я. Матюхиним опубліковано більше 100 наукових робіт, отримано 7 авторських свідоцтв на винаходи. У 1980 р. за високі трудові заслуги він був нагороджений орденом Трудового Червоного Прапора.
       Микола Якович Матюхін помер 4 березня 1984 після важкої тривалої хвороби у віці 57 років. Він похований у Москві на Востряковському кладовищі.
Переглядів: 1814 | Додав: Administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: